Perzische Tapijten

Het knopen van tapijten is een eeuwenoude kunst. Perzische tapijten worden met de hand gemaakt en vereisen veel tijd en inspanning. De wol is afkomstig van schapen en geiten en wordt uitsluitend op een natuurlijke manier gekleurd. Door het handwerk, wat soms jaren duurt, zijn deze kleden niet perfect. Een kleed kan iets schuin aflopen of een centimeter breder bovenin dan onderin zijn. Deze kleine imperfecties geven al deze kleden hun karakter en maakt dat elk kleed uniek is, ook als er wordt geprobeerd om hetzelfde kleed opnieuw te knopen.

Het oudst bekende geknoopte tapijt is de Pazyryk, vernoemd naar het gebied in het Altaj-gebergte in Siberië waar dit Perzische tapijt gevonden is. Dit kleed dateert van 500 v.Chr. en is bevroren tussen het ijs bewaard gebleven. Gevonden in 1947 door een Russisch archeologisch team.

Originele, Perzische tapijten komen uit Iran (voorheen Perzië) en zijn (normaal gesproken) gemaakt in de stad/streek waar het de naam van draagt, of in de omgeving hiervan. Bijvoorbeeld Hamadan tapijten, die gemaakt zijn in of rondom de gelijknamige stad Hamadan.
Veel tapijten komen tegenwoordig uit andere landen zoals Pakistan en India. Dit zijn kopieën van de Perzische tapijten, hoewel de kwaliteit niet slechter hoeft te zijn. 

Ook de productieomstandigheden zijn bepalend voor het ontwerp/uiterlijk van een Perzisch tapijt. Dit heeft vaak geen invloed op de kwaliteit.
Nomadentapijten zijn geknoopt door Nomaden, die rondtrekken met schapen, geiten en ander kleinvee. Ze beschikken over een ruime hoeveelheid wol en kleuren dit met plantaardige kleurstoffen. Het ongebleekte wol zorgt voor veel onderling kleurverschil, evenals het gebruik van verschillende verfbaden voor bepaalde kleuren, bijvoorbeeld rood. Dit onderlinge kleurverschil noemt men Abrash, en maakt het kleed mooier en karaktervoller. Een Qashqai tapijt (of Ghashghai) is een voorbeeld van een nomadentapijt.
Dorpstapijten worden geknoopt door blijvend gevestigde mensen, die beschikking hebben tot meer middelen, zoals katoen. Doordat hun bestaan stabiliteit en vastigheid kent, hebben deze knopers meer tijd voor complexe motieven en variërende formaten, zoals grotere afmetingen.
Ateliertapijten worden gemaakt in ateliers, speciaal ingericht voor het knopen van kleden. Deze kleden werden vroeger geknoopt in opdracht van koninklijke en andere invloedrijke personen. Veel aandacht wordt besteed aan deze kleden en er is beschikking over veel hoogwardige materialen. 

Handgeknoopte Perzische tapijten blijven een goede keus om sfeer en culterele geschiedenis aan een interieur toe te voegen, ze zijn er dan ook in alle soorten en maten. Deze kleden zijn met de hand vervaardigd, dus ieder kleed is van uitzonderlijke kwaliteit, ongeacht waar het geknoopt is. Hun tijdloze schoonheid, vakmanschap en historie maken deze kleden stuk voor stuk verzamelobjecten. Er zijn dan ook liefhebbers over de hele wereld voor Handgeknoopte kleden.


Het Pazyryk tapijt, oudste tapijt ooit gevonden

 


Handgeknoopte & antieke zadeltas, geknoopt door Ghashgai-nomaden en later opgevuld om als kussen te gebruiken

 

 


Handgeknoopte lopers in alle vormen en maten

 

 

 

 


Rozen Bidjar, fijne details en vast geknoopt: vakmanschap op topniveau