Reinigingsproces

Als echte liefhebbers van Perzische tapijten begrijpen wij goed dat onderhoud van belang is bij kleden. Het laten reinigen van kleden is iets wat wij dan ook regelmatig laten doen. Dit maakt niet alleen het kleed schoon en fris, maar laat ook platgelopen of platgedrukte vezels weer omhoogkomen. Een kleed leeft er weer helemaal van op en heeft meteen een frisse uitstraling. 
Bijna al onze kleden zijn professioneel gereinigd. Bij ons betekent dit: voor binnenkomst in ons magazijn gereinigd bij een wasserij gespecialiseerd in handgeknoopte kleden, daarna niet meer gebruikt.

Het reinigen van onze kleden laten wij doen bij OTZ in Essen, Duitsland. Het wassen van de kleden wordt hier uitsluitend gedaan door mensen die weten wat handgeknoopte tapijten betekenen en die de schoonheid hiervan inzien. Hier werken onder andere Iraniërs en Afghanen, die deze kleden met liefde en passie behandelen. 

Wilt u uw kleed laten reinigen? Dat kan! Wij rekenen ca. €20,- per m² voor het laten reinigen van kleden. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Het reinigingsproces bestaat uit grofweg drie of vier stappen:
- Intensief wassen
- Centrifugeren
- Drogen van het tapijt 
- Eventuele restauratie

IMG_0947

IMG_0954
IMG_0937tempImageaecOO4

Het wassen van tapijten begint met het hogedruk-reinigen. Hiervoor wordt lauwwarm water gebruikt met een stof- & tapijtvriendelijke sop met enkel natuurlijke ingredienten. Als het hele kleed is gesproeid wordt door middel van een soort trekker al het vuil uit het kleed geduwd. Dit gaat altijd met de vleug mee, om de vezels van het tapijt niet te beschadigen. Dit is ook waar de meeste vlekken verwijderd zullen worden. Lastige vlekken om te verwijderen zijn koffie- en rode wijn vlekken.

Na het wassen begint het kleed aan zijn droogproces. Dit begint met het centrifugeren van het kleed in een grote centrifugeermachine. Het meeste water (en sop) wat nog in het kleed zit zal hier verwijderd worden. Deze grote en zware machine is speciaal ontworpen voor kleden en zorgt ervoor dat het kleed geen schade op kan lopen tijdens het centrifugeren.

Na het centriguren wordt het kleed, dat nu nog enkel vochtig is, naar de droogkamer gebracht, waar ze worden uitgehangen om te drogen. In deze droogkamer wordt warme lucht geventileerd om het droogproces te bevorderen. Kleden moeten hier gemiddeld één dag drogen om ervoor te zorgen dat ze niet meer vochtig zijn.

Soms hebben kleden schade plekken die gerestuareerd kunnen worden. Het repareren van schade zoals scheurtjes en kapotte franjes wordt ook gedaan bij OTZ. Hiervoor is er een ervaren tapijtenknoper die zowel de knoop van het kleed als die franjes kan herstellen. Ook kan een kleed geschoren worden als het is verkleurd door het zonlicht. Hierbij wordt het bovenste puntje van elke wolvezel afgeschoren, wat ervoor zorgt dat een kleed weer in zijn originele kleurstaat terecht komt. 
Het restaureren van een kleed komt altijd als laatste, nadat het kleed is gereinigd. 

Uiteindelijk wordt het kleed opgerold, schoon & fris en klaar voor (opnieuw) jaren van gebruik.